Op deze pagina vindt u meer informatie over de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen die u in België verplicht moet afsluiten en over de optionele aanvullende verzekering.
 

De verplichte verzekering, verplicht voor iedereen

In België ben je wettelijk verplicht om gedekt te zijn door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Het is deze verzekering die u toelaat om de terugbetaling van uw geneeskundige verzorging (consultaties bij een arts, een tandarts …) en de storting van diverse uitkeringen (ziekte, arbeidsongeschiktheid, zwangerschap …) te bekomen.

De verplichte verzekering wordt gefinancierd door de socialezekerheidsbijdragen en door de Staat. U hoeft dus niets persoonlijk te betalen om ervan te genieten. Het enige wat u moet doen, is zich inschrijven bij wat de wet een ‘verzekeringsinstelling’ noemt (een ziekenfonds of de HZIV). De keuze van de verzekeringsinstelling heeft geen invloed op de terugbetalingen en uitkeringen die u van de verplichte verzekering ontvangt. De tarieven zijn immers vastgelegd door het RIZIV en zijn voor iedereen gelijk.

 

De aanvullende verzekering, voor meer voordelen

Als u ervoor kiest om zich aan te sluiten bij een ziekenfonds voor de verplichte verzekering, geniet u automatisch en verplicht van de aanvullende verzekering van dit ziekenfonds. Daarvoor moet u een bijdrage betalen.

De aanvullende verzekering kent u bijvoorbeeld een terugbetaling toe bij aankoop van brillen, lenzen, hoorapparaten, enz. Deze verzekering kan bij elke landsbond en en bij elk ziekenfonds anders zijn. U kunt zich dus aansluiten bij het ziekenfonds dat voor u de meest interessante aanvullende verzekering biedt. Op deze pagina van de website van het RIZIV vindt u de lijst met alle ziekenfondsen in uw buurt. De aanvullende verzekering geeft bijvoorbeeld een terugbetaling bij aankoop van brillen, lenzen, hoorapparaten enz. of kent extra voordelen toe wanneer er een kindje op komst is.

Als lid van een ziekenfonds kunt u trouwens ook een ziekteverzekering bij uw ziekenfonds afsluiten. Dit type verzekering is niet verplicht.
 

Niet geïnteresseerd in die aanvullende voordelen? Dan is er de HZIV

De HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) vervult dezelfde taken en kent dezelfde prestaties toe als een ziekenfonds in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Ze biedt echter geen enkele dienst van de aanvullende verzekering aan. Dat betekent dat u geen enkele bijdrage moet betalen. U kunt in België dus genieten van de terugbetalingen en uitkeringen van de verplichte verzekering zonder daarom aangesloten te moeten zijn bij een aanvullende verzekering.

 

Werkt u bij de Belgische spoorwegen?

Alle statutaire medewerkers bij de Belgische spoorwegen moeten zich aansluiten bij de Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail (KGV). Die komt alleen tussen voor de prestaties van de verplichte verzekering. Een intern sociaal fonds verleent aanvullende tegemoetkomingen.

Wilt u als statutaire medewerker van de Belgische spoorwegen ook de aanvullende voordelen van een ziekenfonds genieten, dan kunt u zich voor de aanvullende verzekering alsnog bij een ziekenfonds naar keuze aansluiten.
 

Alles op een rijtje

Kortom, in België heeft u deze mogelijkheden:

Ik richt me tot de HZIV voor mijn aansluiting tot de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (tenzij ik statutair in dienst ben bij de Belgische spoorwegen).

Ik sluit me aan bij een ziekenfonds naar keuze. Zo ben ik zowel aangesloten tot de verplichte verzekering als tot de aanvullende verzekering die voor mij de meeste voordelen biedt.

Ik sluit me aan bij de HZIV, maar ga alsnog langs bij een ziekenfonds naar keuze voor de aanvullende verzekering.

Ik ben statutair medewerker bij de Belgische spoorwegen en ben aangesloten bij de Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail: ik sluit me aan bij een ziekenfonds naar keuze voor de aanvullende verzekering.